من که مجری صوری هستم پس دیگه مسئولیتی ندارم……

فهرست مطالب

مجری ذیصلاح مسئولیت‌های بسیار گسترده‌ای در ساختمان دارد و این برخلاف ادعای برخی مالکان و بسازبفروشان است که می خواهند با حداقل مبلغ، برگ تعهد اجرا از مهندس مجری اخذ کنند.

عبارت ” مجری صوری “ عبارتی ست کاملاً بی‌معنا ونادرست. مجری صوری ازنظر قانون هیچ معنایی ندارد.  مهندس مجری وقتی برگ تعهد مجری را برای ساختمانی گواهی امضا نماید ازنظر قانون مجری ساختمان محسوب می‌شود و در برابر تمامی عواقب مرتبط برساخت ساختمان مسئول خود بود.

سه گروه عمده مقصر شناخته شدن مجری

گروه اول:

عمده این مسئولیت‌ها مربوط به نقایص و حوادث ساختمانی درحین ساخت را شامل می‌شود. مانند حوادث کارگران و یا ریزش گود.

گروه دوم:

مسئولیت‌های مهندس نسبت به نقایص و حوادث دوران بهره‌برداری ساختمان است. طبق قانون و مقررات جاری کشور در حوزه ساختمان مجری در طول عمر مفید آن ضامن خواهد بود. به همین جهت در حوادث سقوط سنگ نما بر روی عابران پیاده ، بخش بزرگی از سهم تقصیر و جبران خسارت بر عهده مجری ساختمان قرار می‌گیرد.

گروه سوم:

  مسئولیت‌های مالیاتی است که گریبان مهندسان مجری را می‌گیرد. اکثر مهندسان مجری با خیال خام عدم نیاز به حضور در کارگاه، با مبالغ اندکی اقدام به صدور برگ مجری برای پروژه‌های ساختمانی می‌نمایند.

به‌محض ثبت برگه مجری در سامانه نظام‌مهندسی و یا شهرداری، متراژ پروژه مربوطه به‌عنوان کارکرد مهندس به سازمان امور مالیاتی ارسال می‌گردد و در صورتی که نسبت به ثبت اظهارنامه امتناع کند یا مبالغ غیرواقعی کارکرد را اعلام کند، سازمان امور مالیاتی بر اساس مبالغ واقعی ساخت‌وساز مالیات مربوطه را محاسبه می‌کند.

در صورت بروز حادثه درصد تقصیر مهندس مجری به‌اصطلاح صوری چگونه محاسبه می‌شود؟

هر ساختمانی که به‌صورت قانونی احداث شود علاوه بر مالک سه ضلع دیگر یعنی مهندس ناظر، مهندس مجری ذیصلاح و سازنده (پیمانکار) دارد.درصورتی‌که مهندس مجری ذیصلاح بعد از عقد قرارداد و برگه تعهد مجری در کارگاه حاضر نشود (مجری صوری) و ساختمان توسط سازنده (پیمانکار) ساخته شود و در دوران اجرا و یا بهره‌برداری خسارتی رخ دهد، مالک به دلیل اینکه با مجری صاحب صلاحیت قرارداد داشته تبرئه می‌شود. همچنین مهندس ناظر اگر گزارشات خلاف را در موعد به شهرداری داده باشد تبرئه خواهد شد.

اما مهندس مجری به دلیل ترک فعل معمولاً بین 20 تا 40 درصد و سازنده هم به دلیل ارتکاب فعل زیان‌بار به 60 تا 80 درصد از پرداخت خسارت محکوم می‌گردد.

تعداد بسیار زیادی مهندس مجری به خیال اینکه قرارداد صوری تنظیم کرده‌اند در دام مالک یا سازنده افتاده‌اند و بعضاً در ازای دریافت مبلغی ناچیز زندگی خود را دچار تلاطم کرده‌اند.
در یکی از پرونده‌های محکومیت، مهندس مجری صوری به جبران 20 درصد خسارت یعنی پرداخت 350 میلیون تومان محکوم گردید. در حالی که مبلغ دریافتی وی 75 میلیون تومان بود.

لذا حتی اگر مالک و سازنده به‌صورت شفاهی یا محضری تعهد نمایند که تمامی مسئولیت‌ها به عهده آنان است، بک دلیل اینکه پروانه ساختمانی به اعتبار قرارداد مجری صاحب صلاحیت صادرشده مهندس مجری مسئولیت مستقیم دارد.

ماده 295 قانون مجازات اسلامی: هرگاه کسی فعلی که انجام آن را بر عهده گرفته یا وظیفه خاصی را که قانون بر عهده او گذاشته است، ترک کند و به سبب آن، جنایتی واقع شود(به‌عنوان مثال در ریزش گود و فوت ساکنین ملک مجاور)، چناچه توانایی انجام آن فعل را داشته باشد جنایت حاصل به او مستند می‌شود و حسب مورد عمدی، شبه عمدی، یا خطای محض است.

پس گول چنین تعهداتی را نخورید

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

مطالب مرتبط