تفکیک زمین و سهم شهرداری؛ آنچه مالکان باید بدانند

فهرست مطالب

 

مقدمه؛ مشکلی که خیلی‌ها با آن مواجه‌اند

همه ما احتمالاً بارها این مشکل را تجربه کرده‌ایم یا حداقل با افرادی مواجه شده‌ایم که به دلیل ناآگاهی از مراحل قانونی، در زمان تفکیک زمین یا تعیین تکلیف ملکشان به دردسر افتاده‌اند.

خیلی‌ها تصور می‌کنند که تفکیک زمین یک فرآیند ساده است و فقط کافی است یک نقشه تهیه کنند و کارشان تمام است، اما در واقعیت، ماجرا پیچیده‌تر از این‌هاست.

معمولاً وقتی فردی که می‌خواهد زمینی را تفکیک کند یا سهم خودش را از شریکش جدا کند (افراز)، ابتدا به سراغ بنگاه‌ها، مشاورین املاک یا افراد محلی می‌رود و راهنمایی می‌گیرد.

گاهی نیز افراد به‌طور مستقیم به اداره ثبت مراجعه می‌کنند و تصور می‌کنند که با مراجعه به این اداره به‌راحتی می‌توانند مشکل خود را حل کنند، اما در نهایت متوجه می‌شوند که برای تکمیل فرآیند، نیاز به اخذ تأییدیه از شهرداری دارند. اینجاست که بسیاری از مردم دچار سردرگمی می‌شوند و زمان و هزینه زیادی را از دست می‌دهند.

تو این مقاله بهتون توضیح میدهیم که چه مقدار از زمینی که دارید بابت تفکیک باید به شهرداری واگذار کنید. برای همین ابتدا بریم سراغ ماده 101 قانون شهرداری 

 

ماده ۱۰۱ قانون شهرداری چه می‌گوید؟

 

طبق ماده ۱۰۱ قانون شهرداری:

 ادارات ثبت اسناد و املاک و حسب مورد دادگاهها موظفند در موقع دریافت تقاضای تفکیک یا افراز اراضی واقع در محدوده و حریم شهرها، از سوی مالکین، عمل تفکیک یا افراز را براساس نقشه‌ای انجام دهند که قبلاً به تأیید شهرداری مربوط رسیده باشد.

نقشه‌ای که مالک برای تفکیک زمین خود تهیه نموده و جهت تصویب در قبال رسید، تسلیم شهرداری می‌نماید، باید پس از کسر سطوح معابر و قدرالسهم شهرداری مربوط به خدمات عمومی از کل زمین، از طرف شهرداری حداکثر ظرف سه ماه تأیید و کتباً به مالک ابلاغ شود.

 

 

مراحل گام به گام تفکیک و افراز زمین

 

گام اول: تهیه نقشه تفکیکی

ابتدا باید نقشه تفکیکی دقیقی از زمین خود تهیه کنید و آن را به شهرداری محل تحویل دهید.

گام دوم: بررسی و تأیید نقشه توسط شهرداری

شهرداری بعد از دریافت نقشه، ظرف حداکثر سه ماه، آن را بررسی کرده و پس از اعمال ضوابط شهرسازی (مثل طرح تفصیلی)، سهم خودش را محاسبه و نقشه تأییدشده را به شما اعلام می‌کند.

گام سوم: محاسبه سهم شهرداری

در زمین‌هایی که بیش از ۵۰۰ مترمربع مساحت دارند و دارای سند شش‌دانگ هستند، شهرداری:

  • تا ۲۵٪ زمین را برای تأمین سرانه‌های عمومی (فضای سبز، مدرسه، درمانگاه و …) برمی‌دارد.
  • تا ۲۵٪ از باقیمانده زمین را هم برای ایجاد خیابان‌ها و معابر عمومی دریافت می‌کند.

مثلاً اگر زمین شما ۱۰۰۰ مترمربع باشد، ابتدا ۲۵٪ (۲۵۰ مترمربع) برای فضای عمومی برداشته می‌شود و سپس از ۷۵۰ مترمربع باقی‌مانده نیز ۲۵٪ (۱۸۷.۵ مترمربع) برای معابر عمومی محاسبه می‌شود.

در نهایت حدود ۴۳۷.۵ مترمربع از زمین به شهرداری تعلق خواهد گرفت.

گام چهارم: پرداخت سهم شهرداری

به‌عنوان مالک دو راه دارید:

۱. زمین را به صورت فیزیکی به شهرداری تحویل دهید. ۲. معادل ریالی همان مقدار زمین را براساس نرخ کارشناسی به شهرداری پرداخت کنید.

نکته مهم:

زمین‌هایی که شهرداری دریافت می‌کند متعلق به شهرداری است و بابت آن‌ها وجهی به مالک پرداخت نمی‌شود، مگر در شرایط خاص که به جای زمین، هزینه آن طبق نظر کارشناس پرداخت شود.

 

جمع بندی

برای تفکیک زمین خود، باید نقشه تفکیکی را تهیه و به شهرداری ارائه دهید. شهرداری پس از بررسی و کسر سهم مربوط به معابر و خدمات عمومی، نقشه را تأیید می‌کند.

در زمین‌های بالای ۵۰۰ مترمربع، شهرداری می‌تواند تا ۲۵٪ برای فضای عمومی و تا ۲۵٪ از باقیمانده برای معابر عمومی دریافت کند.

این سهم می‌تواند به صورت زمین یا معادل ریالی آن باشد. رعایت این مراحل و قوانین، از مشکلات قانونی در آینده جلوگیری می‌کند و به توسعه منظم و پایدار شهر کمک می‌نماید

 

دیدگاهتان را بنویسید

مطالب مرتبط